Oliwny warzywniak – pieczone warzywa kolorowe

11 lip, 2020 | CUKINIA, DANIA JARSKIE, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Jeść zdrowo, jeść kolorowo, jeść smacznie i wyjątkowo. Ulubione warzywa oliwą okraszone, z dodatkiem przypraw w piekarniku upieczone. Kalafior na żółto kurkumą zabarwiony, batat papryką wędzoną doprawiony. Warzywa już swoimi kolorami zapraszają, a oczy na sam widok je zjadają. Obiad dla rodziny idealny, a w przygotowaniu banalny. To zdrowy, kolorowy, smakowy zawrót głowy.

Składniki

  • Oliwa z oliwek Gallo Classico,
  • 1 kalafior,
  • 3 cebule czosnkowe,
  • 1-2 młode cukinie,
  • garść zielonych cienkich szparagów,
  • 2 średniej wielkości bataty,
  • sól himalajska,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • papryka wędzona słodka mielona,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pęczek koperku,
  • garść rukoli.

    Przygotowanie

    Warzywa obieramy, myjemy. Bataty kroimy na grubsze frytki, cukinie na plasterki ok. 2,5 cm, cebulę w ósemki, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki.

    Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy oliwą.

    Do dużej miski wlewamy oliwę, tylko tyle, żeby obtoczyć w niej warzywa: bataty, cukinię i cebulę. Układamy je na blasze, oprószamy solą i pieprzem.

    W tej samej misce mieszamy ok. 60 ml oliwy z kurkumą, i nacieramy nią różyczki kalafiora, delikatnie solimy. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200°C, pieczemy ok. 45 min.

    W tym czasie przygotowujemy szparagi, które płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.

    Rada: wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).

    Moczymy je w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu, lub trzymamy w lodówce, dzięki temu będą chrupiące.

    Na sam koniec pieczenia, szparagi  suszymy papierowym rącznikiem, smarujemy oliwą i dodajemy do warzyw (max 5 min).

    Rada: jeśli macie grube szparagi można je przekroić po długości, lub dłużej piec.

    Bataty posypujemy papryką wędzoną, a całość można doprawić solą i pieprzem.

    Rukolę drobniej siekamy i obsypujemy nią warzywa, dodajemy świeży koperek.

    2 komentarze

    1. Konrad

      Kocham pieczone warzywa. Są dużo lepsze jak dla mnie, niż z wody 🙂

      Odpowiedz
      • Moniki Smakołyki

        zgadzam się , pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Te dania też mogą Cię zainteresować

    Czego szukasz?

    Przepisy według kategorii

    Kategorie

    b

    Popularne przepisy

    Z

    Odwiedź moje profile

    Przepisy.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
    zBLOGowani.pl