Krakersy z pastą z suszonych pomidorów przygotowałam, dzięki temu ciekawy smak i kolor uzyskałam. Siemię lniane złote dodało chrupkości, a chili ostrości. Napiszę krótko – moje krakersiki dobrze smakowały, super chrupały i szybko poznikały.
Składniki
na 3 duże blachy od piekarnika:
- 20 g świeżych drożdży,
- 100 ml wody,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g mąki żytniej,
- 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g maki pszennej,
- 50 g siemienia lnianego złotego,
- świeżo mielona papryka chili do smaku.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól, chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody.
Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta lub pizzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze.
Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, ale trzeba je zmiksować za pomocą blendera i dodać 5 g startego sera żółtego.
0 komentarzy