Zapraszam na ciasto drożdżowe, miodowo sezamowe. Ciasto z sezamem, miodem jest dosładzane, dodatkowo wierzch sezamem jest obsypane. Małe kwadraty podczas pieczenia do siebie się przytulają, a później z łatwością porcjami odrywają. Ciasto sezamem smakuje, a mód słodyczą kubki smakowe czaruje. Zapewniam, że takie pieczenie do łatwych zaliczamy, a efekt smaczny mamy.
Składniki
- 200 ml ciepłego mleka,
- 70 g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 2 jajka L,
- 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 150 g sezamu białego łuskanego,
- 2 duże łyżki miodu,
- szczypta soli,
ponadto:
- sezam do posypania,
- mąka do podsypania,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuścić masło, delikatnie przestudzić.
Do dużej miski wlać mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru, sezam, 100 g mąki, drożdże, całość wymieszać na gładko. Przykryć folią spożywcza i odstawić w cieple miejsce na ok. 20 min.
Dodać jajka, miód i wymieszać. Wsypać 200 g mąki, sól i za pomocą dużej łyżki połączyć składniki. Dodać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce pod przykryciem na ok. 60 min.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia wielkości dużej blachy od piekarnika. Za pomocą zwilżonych w wodzie dłoni rozciągnąć ciasto na prostokąt długości boków ok. 24 cm, całość posypać dużą ilością sezamu, delikatnie spłaszczyć (zwiększy się rozmiar). Pokroić po szerokości na paski o szerokości ok. 3 cm, następnie na kwadraty. Przenieść na blachę do pieczenia, ciasto poprzesuwać, żeby były odstępy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min.
W ciepłym mleku (50 ml) rozpuścić cukier. Posmarować całością wierzch ciasta.
Rada: nie martwić się, jeśli mleko znajdzie się między ciastem, odparuje podczas pieczenia, a dzięki temu wierzch ciasta będzie chrupiący.
Piekarnik nastawić 200°C, piec ok. 15 min.
Gorące ciasto posmarować masłem.
0 komentarzy