Składniki
- 100 g serka śmietankowego,
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka),
- 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem,
- 4 jajka,
- ½ papryczki chili,
- 1 łyżka posiekanych listków mięty,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 mała czerwona cebula,
- olej do smażenia,
- pęczek świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka orzechów piniowych,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z serkiem, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku.
Z czerwonych papryk odcinamy górę z ogonkiem, środek wydrążany i oczyszczamy z pestek. Papryki wypełniamy przygotowanym nadzieniem mięsnym, pozostawiając ok. 1 cm, na miejsce dla jajka.
Paprykę przy dnie nakłuwamy w 4 miejscach wykałaczkami, aby mógł z nich wypłynąć nadmiar soku. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 30 min w 190°C. Do każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min.
Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy oliwę, dodajemy sera, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Upieczone papryki podajemy z popcornem i pesto. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.
0 komentarzy