Francuskie ciasteczka cynamonowe i trzcinowo karmelowe

6 sty, 2019 | CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Małe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy.  Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania.

Składniki

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • cukier cynamonowy,
  • syrop trzcinowy złocisty,
  • przyprawa do kawy Karmel i Wanilia.

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C.

Ciasteczka cynamonowe:

Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie równą linie. Całą powierzchnię posypujemy cukrem cynamonowym, następnie zaczynając od dłuższych boków składamy ciasto do środka, do wyznaczonej linii.

Ciasto ponownie posypujemy cukrem, składamy i dociskamy, np. za pomocą wałka. Za pomocą widelca dociskamy ciasto, tylko od strony łączenia. Kroimy na paski o grubości ok. 1 cm, maksymalnie 1,5 cm.

Paski ciasta (stroną przecięcia, patrz na zdjęcie) układamy, w odstępach, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12 min do zrumienienia. Pozostawiamy 2 -3 min i zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia.
Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia.

Ciasteczka trzcinowo karmelowe:

Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl