Małe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania.
Składniki
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
- cukier cynamonowy,
- syrop trzcinowy złocisty,
- przyprawa do kawy Karmel i Wanilia.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C.
Ciasteczka cynamonowe:
Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie równą linie. Całą powierzchnię posypujemy cukrem cynamonowym, następnie zaczynając od dłuższych boków składamy ciasto do środka, do wyznaczonej linii.
Ciasto ponownie posypujemy cukrem, składamy i dociskamy, np. za pomocą wałka. Za pomocą widelca dociskamy ciasto, tylko od strony łączenia. Kroimy na paski o grubości ok. 1 cm, maksymalnie 1,5 cm.
Paski ciasta (stroną przecięcia, patrz na zdjęcie) układamy, w odstępach, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 min do zrumienienia. Pozostawiamy 2 -3 min i zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia.
Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia.
Ciasteczka trzcinowo karmelowe:
Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową.
0 komentarzy