Parówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200°C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam. Dzieci po pasku zjadały i tylko się oblizywały, bo to co chciały, to miały.
Składniki
- 5 szt. parówek Nove z serii Natura,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii.
- 100 g sera żółtego,
ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- ¼ łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 100 ml ciepłej wody,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- 1 łyżka startego sera żółtego.
Przygotowanie
Ciasto: do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20.
Ciasto posypujemy pieprzem, bazylią i na połowię nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty.
Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta, patrz zdjęcie).
Przykrywamy drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź podsypaną mąką. Wierzch posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 20 min.
Tak upieczone parówki w cieście kroimy w paski, tak, aby w każdej porcji znajdował się plaster każdej z pięciu parówek.
0 komentarzy