Jeść zdrowo, jeść kolorowo, jeść smacznie i wyjątkowo. Ulubione warzywa oliwą okraszone, z dodatkiem przypraw w piekarniku upieczone. Kalafior na żółto kurkumą zabarwiony, batat papryką wędzoną doprawiony. Warzywa już swoimi kolorami zapraszają, a oczy na sam widok je zjadają. Obiad dla rodziny idealny, a w przygotowaniu banalny. To zdrowy, kolorowy, smakowy zawrót głowy.
Składniki
- Oliwa z oliwek Gallo Classico,
- 1 kalafior,
- 3 cebule czosnkowe,
- 1-2 młode cukinie,
- garść zielonych cienkich szparagów,
- 2 średniej wielkości bataty,
- sól himalajska,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- papryka wędzona słodka mielona,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pęczek koperku,
- garść rukoli.
Przygotowanie
Warzywa obieramy, myjemy. Bataty kroimy na grubsze frytki, cukinie na plasterki ok. 2,5 cm, cebulę w ósemki, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy oliwą.
Do dużej miski wlewamy oliwę, tylko tyle, żeby obtoczyć w niej warzywa: bataty, cukinię i cebulę. Układamy je na blasze, oprószamy solą i pieprzem.
W tej samej misce mieszamy ok. 60 ml oliwy z kurkumą, i nacieramy nią różyczki kalafiora, delikatnie solimy. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200°C, pieczemy ok. 45 min.
W tym czasie przygotowujemy szparagi, które płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.
Rada: wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).
Moczymy je w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu, lub trzymamy w lodówce, dzięki temu będą chrupiące.
Na sam koniec pieczenia, szparagi suszymy papierowym rącznikiem, smarujemy oliwą i dodajemy do warzyw (max 5 min).
Rada: jeśli macie grube szparagi można je przekroić po długości, lub dłużej piec.
Bataty posypujemy papryką wędzoną, a całość można doprawić solą i pieprzem.
Rukolę drobniej siekamy i obsypujemy nią warzywa, dodajemy świeży koperek.
Kocham pieczone warzywa. Są dużo lepsze jak dla mnie, niż z wody 🙂
zgadzam się , pozdrawiam 🙂