Czasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe.
Składniki
na 2 porcje:
- 100 g makaronu spaghetti,
- 2 młode duże marchewki,
- 1/3 kalafiora zielonego,
- sól himalajska świeżo mielona do smaku,
- mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki cukru,
- świeże listki bazylii.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy je na wolnym ogniu, z dodatkiem cukru.
Kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki, odcinamy łodygi.
Kiedy marchewka będzie al dente dodajemy kalafiora, doprawiamy solą, całość podsmażamy delikatnie mieszając. Kalafior ma być chrupiący.
Na sam koniec dodajemy makaron, mieszankę przypraw chilli do smaku i mieszamy.
Spaghetti podajemy z listkami świeżej bazylii.
0 komentarzy