Farfalle z smażoną kapustą, mięsem – szybkie łazanki

30 sie, 2017 | INDYK, KURCZAK, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować…. Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem  mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy.

Składniki

  • 300 g makaronu farfalle Barilla, 
  • 2 duże białe cebule,
  • 3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 małej młodej kapusty),
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego,
  • ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak),
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy. Przykrywamy pokrywą i kilka min dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kapusta będzie al dente wysmażamy ją często mieszając, tak aby odparowała z niej woda. Dodajemy mięso, smażymy.

Makaron mieszamy z wysmażoną kapustą z mięsem, doprawiamy kozieradką, pieprzem, ewentualnie solą.

Farfalle podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl