Drożdżowe ciasto wyrabiamy, do wyrośnięcia pozostawiamy. Pesto z rukoli w moździerzu lub w blenderze przygotowujemy i na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy. W paski je kroimy, skręcamy i do piekarnika na kilka minut wkładamy. To fajna przekąska do podjadania lub jako dodatek do grilla, sałatek podania.
Składniki
ciasto:
- 25 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- ok. 510 g mąki pszennej typ 550,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
pesto:
- 80 g świeżej rukoli,
- 3 łyżki prażonego słonecznika,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano.
Przygotowanie
Pesto:
W moździerzu rozetrzeć czosnek z pestkami słonecznika. Dodać pokrojoną drobniej rukolę, całość rozetrzeć. Wlać oliwę, sok z cytryny, rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serem. Pesto można przygotować za pomocą blendera.
Zaczyn:
Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże z cukrem, wymieszać na gładko z 200 g przesianej mąki. Przykryć woreczkiem foliowym (lub wilgotną bawełnianą ściereczką) pozostawić na ok. 15 min w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do zaczynu stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, na początku mieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulę, przykryć i pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 36/36 cm. Za pomocą nożyka do pizzy przeciąć przez środek na krzyż, żeby otrzymać 4 kwadraty. Wierzch ciasta posmarować pesto (pozostałe pesto wykorzystać do innego dania, pomysły znajdziecie na blogu).
Następnie każdy kawałek ciasta przeciąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Na jednym kwadracie wyjdzie 9 porcji, w sumie otrzymamy 36.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, każdy pasek skręcić 3 – 4 razy delikatnie je wydłużając, ułożyć na blasze zachowując odstępy. Piec partiami w 190°C ok. 10 min, na złoty kolor.
0 komentarzy