Drożdżowe paluchy z pesto z rukoli

12 cze, 2023 | PESTO, PIECZYWO, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Drożdżowe ciasto wyrabiamy, do wyrośnięcia pozostawiamy. Pesto z rukoli w moździerzu lub w blenderze przygotowujemy i na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy. W paski je kroimy, skręcamy i do piekarnika na kilka minut wkładamy. To fajna przekąska do podjadania lub jako dodatek do grilla, sałatek podania.

Składniki

ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • ok. 510 g mąki pszennej typ 550,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,

pesto:

  • 80 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki prażonego słonecznika,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano.

Przygotowanie

Pesto:

W moździerzu rozetrzeć czosnek z pestkami słonecznika. Dodać pokrojoną drobniej rukolę, całość rozetrzeć. Wlać oliwę, sok z cytryny, rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serem. Pesto można przygotować za pomocą blendera.

Zaczyn:

Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże z cukrem, wymieszać na gładko z 200 g przesianej mąki. Przykryć woreczkiem foliowym (lub wilgotną  bawełnianą ściereczką) pozostawić na ok. 15 min w temp. pokojowej do wyrośnięcia.

Ciasto:

Do zaczynu stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, na początku mieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulę, przykryć i pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 36/36 cm. Za pomocą nożyka do pizzy przeciąć przez środek na krzyż, żeby otrzymać 4 kwadraty. Wierzch ciasta posmarować pesto (pozostałe pesto wykorzystać do innego dania, pomysły znajdziecie na blogu).

Następnie każdy kawałek ciasta przeciąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Na jednym kwadracie wyjdzie 9 porcji, w sumie otrzymamy 36.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, każdy pasek skręcić 3 – 4 razy delikatnie je wydłużając, ułożyć na blasze zachowując odstępy. Piec partiami w 190°C ok. 10 min, na złoty kolor.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl