Wątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne, z czosnkową nutą.
Składniki
- 6 młodych bardzo małych ziemniaków,
- 4 wątróbki z indyka,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki sosu ciemnego sojowego,
- 4 łyżki musztardy starofrancuska,
- 1 łyżeczka miodu,
- 7 ząbków czosnku,
- szczypta ostrej papryki,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- świeży koperek do posypania,
- listki świeżej bazylii.
Przygotowanie
Czas wykonania nie obejmuje czasu moczenia wątróbki. Należy przygotować ją ok 45 min przed rozpoczęciem grillowania.
Marynata: do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, miód, paprykę, 2 łyżki oliwy, sok z limonki i musztardę, dokładnie mieszamy.
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy. Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową, przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie o grubości ok. 0,4 cm, suszymy, skrapiamy oliwą i grillujemy. Delikatnie prószymy solą.
Wątróbkę grillujemy na tackach (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie).
Ziemniaki podajemy z wątróbką na cukinii, grillowanym czosnkiem, całość posypujemy koperkiem, doprawiamy pieprzem i ozdabiamy bazylią.
0 komentarzy