Mazurek na okrągło mascarpone o nucie chałwy

29 mar, 2024 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, WIELKANOC | 2 Komentarze

Spód z mąki krupczatki i masła przygotowane, dodatkowo szczyptą soli, łyżeczką cukru pudru, wymieszane, następnie ciasto schłodzone, rozwałkowane i na formę przełożone. W piekarniku upieczone, przestudzone, konfiturą z czarnej porzeczki wyłożone, masą z mascarpone z dodatkiem chałwy i słodkiej śmietanki przełożone. Całość słodkościami ozdobione i bardzo mocno schłodzone. Taki mazurek jest idealny, w smaku genialny, to połączenie spodu kruchego mocno maślanego, dodatku z czarnej porzeczki, czyli coś kwaśnego, warstwy kremowej słodkiej nietypowej, bo chałowej i ulubionych dodatków do ozdoby, daje genialny efekt smakowy.

Składniki

ciasto na formę o srednicy ok. 24 cm:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,

ponadto:

  • konfitura z czarnej porzeczki ok. 150 – 200 g,
  • 200 g sera mascarpone,
  • 50 g chałwy,
  • 1 pełną łyżeczkę żelatyny,
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • szczypta soli,

dekoracja np.:

  • czekoladowe jajeczka,
  • chałwa,
  • wafelki w czekoladzie,
  • marcepanowe jajeczka z migdałami,
  • gorzka czekolada ok. 70% kakao,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Rada: ciasta jest nieco więcej niż na okrągłą formę, z pozostałej części można upiec ciasteczka lub upiec małe babeczki.

Mąkę za pomocą noża połączyć z masłem, jogurtem, solą i cukrem, krótko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą lub w papier do pieczenia, Włożyć na ok. 30 min do lodówki. Rozwałkować cienko (najlepiej między dwoma arkuszami papieru, można delikatnie oprószyć mąką), wyłożyć nią formę. Brzegi wyrównać i dno ciasta ponakłuwać za pomocą widelca. Włożyć do lodówki na ok. 20 min.
Piec w 195°C ok. 12 – 15 min, pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Dno ciasta przykryć konfiturą porzeczkową.

Masa mascarpone:
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na kilka min do spęcznienia. Delikatnie podgrzać, tylko tyle, żeby żelatyna się rozpuściła.
Pozostałą śmietanę ubić ze szczyptą soli.
Mascarpone zmiksować z chałwą, dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie, ale krótko zmiksować (żeby masa się nie zważyła), połączyć z bitą śmietaną za pomocą łyżki.

Konfiturę porzeczkową, przykryć masą mascarpone, wierzch wyrównać i ozdobić słodkościami wg własnego uznania.
Rada: ciasto jest delikatne, mało słodkie, konfitura orzeźwiająca, kwaśna, a masa mascarpone dosłodzona tylko chałwą, dlatego można dodać dużo słodkości do dekoracji.

Moja wersja, dodać słodkie czekoladowe jajeczka, jajeczka marcepanowe z migdałami, drobno pokrojone chrupiące wafelki czekoladowe, oprószyć rozkruszoną chałwą i dla przełamania smaku posypać gorzką czekoladą.

2 komentarze

  1. Marzynia

    Wspaniały przepis, już sobie go zapiszę (jeśli można :-)) do inspiracji na Wielkanoc 😀 I śliczne dekoracje!

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl