Spód z mąki krupczatki i masła przygotowane, dodatkowo szczyptą soli, łyżeczką cukru pudru, wymieszane, następnie ciasto schłodzone, rozwałkowane i na formę przełożone. W piekarniku upieczone, przestudzone, konfiturą z czarnej porzeczki wyłożone, masą z mascarpone z dodatkiem chałwy i słodkiej śmietanki przełożone. Całość słodkościami ozdobione i bardzo mocno schłodzone. Taki mazurek jest idealny, w smaku genialny, to połączenie spodu kruchego mocno maślanego, dodatku z czarnej porzeczki, czyli coś kwaśnego, warstwy kremowej słodkiej nietypowej, bo chałowej i ulubionych dodatków do ozdoby, daje genialny efekt smakowy.
Składniki
ciasto na formę o srednicy ok. 24 cm:
- 300 g mąki krupczatki,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
ponadto:
- konfitura z czarnej porzeczki ok. 150 – 200 g,
- 200 g sera mascarpone,
- 50 g chałwy,
- 1 pełną łyżeczkę żelatyny,
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%,
- szczypta soli,
dekoracja np.:
- czekoladowe jajeczka,
- chałwa,
- wafelki w czekoladzie,
- marcepanowe jajeczka z migdałami,
- gorzka czekolada ok. 70% kakao,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Rada: ciasta jest nieco więcej niż na okrągłą formę, z pozostałej części można upiec ciasteczka lub upiec małe babeczki.
Mąkę za pomocą noża połączyć z masłem, jogurtem, solą i cukrem, krótko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą lub w papier do pieczenia, Włożyć na ok. 30 min do lodówki. Rozwałkować cienko (najlepiej między dwoma arkuszami papieru, można delikatnie oprószyć mąką), wyłożyć nią formę. Brzegi wyrównać i dno ciasta ponakłuwać za pomocą widelca. Włożyć do lodówki na ok. 20 min.
Piec w 195°C ok. 12 – 15 min, pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Dno ciasta przykryć konfiturą porzeczkową.
Masa mascarpone:
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na kilka min do spęcznienia. Delikatnie podgrzać, tylko tyle, żeby żelatyna się rozpuściła.
Pozostałą śmietanę ubić ze szczyptą soli.
Mascarpone zmiksować z chałwą, dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie, ale krótko zmiksować (żeby masa się nie zważyła), połączyć z bitą śmietaną za pomocą łyżki.
Konfiturę porzeczkową, przykryć masą mascarpone, wierzch wyrównać i ozdobić słodkościami wg własnego uznania.
Rada: ciasto jest delikatne, mało słodkie, konfitura orzeźwiająca, kwaśna, a masa mascarpone dosłodzona tylko chałwą, dlatego można dodać dużo słodkości do dekoracji.
Moja wersja, dodać słodkie czekoladowe jajeczka, jajeczka marcepanowe z migdałami, drobno pokrojone chrupiące wafelki czekoladowe, oprószyć rozkruszoną chałwą i dla przełamania smaku posypać gorzką czekoladą.
Wspaniały przepis, już sobie go zapiszę (jeśli można :-)) do inspiracji na Wielkanoc 😀 I śliczne dekoracje!
Dziękuję 🙂