Ciasto na babeczki nie jest bardzo słodkie, ale nadzienie to „mód w gębie”, delikatne, kremowe, słodkie, pycha. Całość smakowo pasuje do siebie idealnie. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia.
Składniki
ok. 12 babeczek-bułeczek:
na ciasto:
- 50 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 2 czubate łyżki tartych migdałów,
- 1 szklanka wody,
pozostałe składniki:
- 150 g serka Almette śmietankowego,
- 4 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 50 g migdałów w słupkach,
- syrop z agawy,
- 1 jajko,
- 50 ml oleju.
Przygotowanie
Do głębokiej miski wkładamy rozkruszone drożdże i mieszamy z cukrem, 3 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, cukier z wanilią, żółtko, tarte migdały i wyrabiamy ciasto.
Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Serek mieszamy z cukrem na gładką masę, dodajemy rodzynki i mieszamy.
Z ciasta formułujemy krążki, które przekładamy na posmarowaną wcześniej olejem blaszkę do wypieku babeczek. Ciasto powinno wystawać powyżej foremek i mieć w środku wgłębienie do którego dodajemy serek z rodzinkami. Na serek dodajemy po kilka słupków migdałów i łączymy wystające ciasto tak, aby serek został całkowicie schowany. Babeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Podajemy z syropem z agawy i prażonymi migdałami.
0 komentarzy