Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami

22 lut, 2017 | TŁUSTY CZWARTEK, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Proponuję Wam pączki, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła nie dodałam. Pączki dzięki temu zostały „odchudzone”, ale  masą toffi dosłodzone. Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę dodałam i za jedzenie się zabrałam. Raz w roku mam dzień pączkowy, czyli wszystkie dania z głowy, bo one każdy posiłek (no prawie każdy) mi zastępują i w tym dniu, jak nigdy najlepiej smakują.

Składniki

na ok. 25 szt:

ciasto:

  • ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 200 g mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu,

masa toffi:

  • 200 g cukru białego kryształ,
  • 4 łyżki wody,
  • ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.

ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • migdały. 

Przygotowanie

Ciasto:

Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C). W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.

Pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać).

Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.

Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.

Masa toffi:

Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier  się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.

Rada:  jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki. 

Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.

6 komentarzy

  1. Lena

    Mmm..ta polewa wygląda obłędnie pysznie ?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂 dzieci mi ją podkradały, bo posmakowała 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    Ale muszą być dobre 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak były, a dzisiaj robię z podwójnej porcji 🙂

      Odpowiedz
  3. ewa

    jak z piekarni,pyszne !

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję za taki komplement 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl