Czasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować…. Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy.
Składniki
- 300 g makaronu farfalle Barilla,
- 2 duże białe cebule,
- 3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 małej młodej kapusty),
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego,
- ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak),
- sól do smaku,
- ½ łyżeczki cukru,
- pieprz czarny do smaku,
- 1 łyżeczka kozieradki,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy. Przykrywamy pokrywą i kilka min dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kapusta będzie al dente wysmażamy ją często mieszając, tak aby odparowała z niej woda. Dodajemy mięso, smażymy.
Makaron mieszamy z wysmażoną kapustą z mięsem, doprawiamy kozieradką, pieprzem, ewentualnie solą.
Farfalle podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy