Babeczki ziemniaczane z kurkami, z grzybowym sosem śmietanowo cytrynowym

11 wrz, 2023 | BABECZKI, DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, PRZYSTAWKI | 0 komentarzy

Zapraszam na Zero Waste babeczki ziemniaczane, które w sobie kurki mają schowane. Można je samodzielnie jako przekąskę zjadać lub jako zamiennik ziemniaków podawać. Ja do nich sos śmietanowo grzybowy o nucie cytrynowej przygotowałam i taką wersję w przepisie zaproponowałam.
Ziemniaki we wcześniejszego obiadu mi zostały, więc z nich moje ulubione babeczki powstały. Przepis z zależności od składników, jakie mam modyfikuję, zieloną pietruszkę, szpinakiem zastępuję, przeważnie z łodygami kalafiora czy brokuła przygotowuję, ale tym razem smakiem kurek je zaczarowuje.
Ziemniaki z doprawioną masą ze śmietany i jajek wymieszałam, ale dla uzyskania niepowtarzalnego smaku, delikatności, cudownej miękkości serka wiejskiego dodałam, a dzięki halloumi chrupiącą skórkę uzyskałam.
Babeczki z sosem śmietanowo cytrynowym polecam przygotować i tym daniem się rozkoszować.

Składniki

na ok. 12 szt.

  • 500 g ugotowanych i ugniecionych na purée ziemniaków,
  • 50 g śmietany 18%,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego 200 g,
  • 3 jajka M,
  • duży pęczek zielonej pietruszki,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • ½ łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 150 g sera halloumi,
  • 250 g świeżych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula dymka,
  • cytryna,

sos:

  • 250 g kurek,
  • cebula dymka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól do smaku,
  • skórka z cytryny,
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 50 ml bulionu warzywnego,
  • zielona pietruszka,

ponadto:

  • olej rzepakowy do natłuszczenia papieru, lub babeczek,
  • suszone płatki chili.

Przygotowanie

Kurki:

Wszystkie kurki (na sos i do babeczek) oczyścić, osuszyć, połowę ładnych małych odłożyć, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzać masło, przesmażyć czosnek i cebulkę pokrojona w kostkę, dodać kurki (te pokrojone ok. 250 g), podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać sól, pieprz, starta skórkę z połowy cytryny jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor.

Babeczki:

W dużej misce roztrzepać jajka, wymieszać z serkiem wiejskim, śmietaną, kurkumą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do jajek dodać zimne ziemniaki, całość połączyć na gładką masę, wymieszać z kurkami i 50 g startym halloumi.

Masą ziemniaczaną wypełnić na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek lub przygotowane foremki z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia.

Do każdej foremki za pomocą łyżki dodać masę, wierzch posypać pozostałym startym serem halloumi. Piec ok. 30 min w 180°C, na pierwszym poziomie od dołu.

Sos:

Czosnek, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło (na patelni tej samej, co były smażone wcześniej kurki), zeszklić warzywa, dodać kurki, smażyć bez mieszania, do odparowania wody i wtedy pomieszać. Śmietanę wymieszać z ciepłym bulionem (zahartować śmietanę, żeby się nie zważyła), wlać do kurek, doprawić solą, pieprzem i startą skórka z połowy cytryny. Całość podgrzać, połączyć z posiekaną pietruszką.

Rada: przed dodaniem śmietany, wyjąć kilka ładnych, podsmażonych grzybów, będą dodane do gotowego dania.

Babeczki podawać z sosem śmietanowo cytrynowym z kurkami, oprószyć pietruszką, pieprzem i mielonymi płatkami chili.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl