Zapraszam na Zero Waste babeczki ziemniaczane, które w sobie kurki mają schowane. Można je samodzielnie jako przekąskę zjadać lub jako zamiennik ziemniaków podawać. Ja do nich sos śmietanowo grzybowy o nucie cytrynowej przygotowałam i taką wersję w przepisie zaproponowałam.
Ziemniaki we wcześniejszego obiadu mi zostały, więc z nich moje ulubione babeczki powstały. Przepis z zależności od składników, jakie mam modyfikuję, zieloną pietruszkę, szpinakiem zastępuję, przeważnie z łodygami kalafiora czy brokuła przygotowuję, ale tym razem smakiem kurek je zaczarowuje.
Ziemniaki z doprawioną masą ze śmietany i jajek wymieszałam, ale dla uzyskania niepowtarzalnego smaku, delikatności, cudownej miękkości serka wiejskiego dodałam, a dzięki halloumi chrupiącą skórkę uzyskałam.
Babeczki z sosem śmietanowo cytrynowym polecam przygotować i tym daniem się rozkoszować.
Składniki
na ok. 12 szt.
- 500 g ugotowanych i ugniecionych na purée ziemniaków,
- 50 g śmietany 18%,
- 1 opakowanie serka wiejskiego 200 g,
- 3 jajka M,
- duży pęczek zielonej pietruszki,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- ½ łyżeczka mielonej kurkumy,
- 150 g sera halloumi,
- 250 g świeżych kurek,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula dymka,
- cytryna,
sos:
- 250 g kurek,
- cebula dymka,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól do smaku,
- skórka z cytryny,
- 250 g kwaśnej śmietany 18%,
- 50 ml bulionu warzywnego,
- zielona pietruszka,
ponadto:
- olej rzepakowy do natłuszczenia papieru, lub babeczek,
- suszone płatki chili.
Przygotowanie
Kurki:
Wszystkie kurki (na sos i do babeczek) oczyścić, osuszyć, połowę ładnych małych odłożyć, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać masło, przesmażyć czosnek i cebulkę pokrojona w kostkę, dodać kurki (te pokrojone ok. 250 g), podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać sól, pieprz, starta skórkę z połowy cytryny jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor.
Babeczki:
W dużej misce roztrzepać jajka, wymieszać z serkiem wiejskim, śmietaną, kurkumą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do jajek dodać zimne ziemniaki, całość połączyć na gładką masę, wymieszać z kurkami i 50 g startym halloumi.
Masą ziemniaczaną wypełnić na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek lub przygotowane foremki z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia.
Do każdej foremki za pomocą łyżki dodać masę, wierzch posypać pozostałym startym serem halloumi. Piec ok. 30 min w 180°C, na pierwszym poziomie od dołu.
Sos:
Czosnek, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło (na patelni tej samej, co były smażone wcześniej kurki), zeszklić warzywa, dodać kurki, smażyć bez mieszania, do odparowania wody i wtedy pomieszać. Śmietanę wymieszać z ciepłym bulionem (zahartować śmietanę, żeby się nie zważyła), wlać do kurek, doprawić solą, pieprzem i startą skórka z połowy cytryny. Całość podgrzać, połączyć z posiekaną pietruszką.
Rada: przed dodaniem śmietany, wyjąć kilka ładnych, podsmażonych grzybów, będą dodane do gotowego dania.
Babeczki podawać z sosem śmietanowo cytrynowym z kurkami, oprószyć pietruszką, pieprzem i mielonymi płatkami chili.
0 komentarzy