Soczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym.
Składniki
na 2 porcje:
- 50 g serka śmietankowego np. z ziołami,
- przyprawa uniwersalna ,
- sos sałatkowy koperkowo- ziołowy,
- filet z kurczaka,
- listki świeżej bazylii,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 2 bardzo małe cebulki czerwone,
- 2 łyżeczki ziaren kapary,
- 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej,
- 4 szt. physalis,
- świeży tymianek,
- olej rzepakowy,
- pieprz kolorowy do smaku.
Przygotowanie
Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem. Na jednym z filetów układamy listki świeżej bazylii, przykrywamy drugą częścią fileta (serkiem do bazylii) i delikatnie tłuczkiem uderzamy, aby złączyć składniki.
Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy natłuszczoną folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię, trzeba ją natłuścić olejem.
Cebulki obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody.
Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojoną po skosie roladę, cebulkę, papryczki, physalis i kapary. Ozdabiamy świeżym tymiankiem, całość polewamy sosem koperkowo – ziołowym.
0 komentarzy