Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka

24 wrz, 2014 | KURCZAK, SAŁATKI, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Soczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym.

Składniki

na 2 porcje:

 

  • 50 g serka śmietankowego np. z ziołami,
  • przyprawa uniwersalna ,
  • sos sałatkowy koperkowo- ziołowy,
  • filet z kurczaka,
  • listki świeżej bazylii,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 2 bardzo małe cebulki czerwone,
  • 2 łyżeczki ziaren kapary,
  • 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej,
  • 4 szt. physalis,
  • świeży tymianek,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz kolorowy do smaku.

Przygotowanie

Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem. Na jednym z filetów układamy listki świeżej bazylii, przykrywamy drugą częścią fileta (serkiem do bazylii) i delikatnie tłuczkiem uderzamy, aby złączyć składniki.

Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy natłuszczoną folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).

Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię, trzeba ją natłuścić olejem.

Cebulki obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody.

Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojoną  po skosie roladę, cebulkę, papryczki, physalis i kapary. Ozdabiamy świeżym tymiankiem, całość polewamy sosem koperkowo – ziołowym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl