Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym

28 sie, 2017 | ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, TŁUSTY CZWARTEK, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami, i tylko pozostanie, cieszyć się wakacyjnymi wspomnieniami. Słońce szybciej spać się wybiera, bo księżyc więcej godzin dla siebie zabiera. Dzieci, jeszcze beztrosko rozrabiają,  ale na wieść o szkole smutniejsze miny mają. Trzeba im trochę początek szkoły osłodzić i czymś smacznym dogodzić. Na humorów poprawienie, na słodsze z nauką oswojenie, rogale swoim dzieciom przygotujcie i do szkoły, plecaka zapakujcie.
Rogale z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom w smaku genialne. Nie ma co się smucić, że wakacje uciekają, upieczcie rogale, a zobaczycie jak wasze dzieci uśmiechnięte buzie mają. Przecież jesień też jest urokliwa, zima osobliwa, wiosna kolorowa i znów wakacje będą od nowa. Kształty rogali, nie musza być jednakowe, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe.

Składniki

a ok. 36 średniej wielkości rogali:

nadzienie:

  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
  • 100 g orzechów laskowych tartych,
  • 30 g cukru trzcinowego,
  • 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie” (ok. 180 g),

ciasto:

  • ok. 700 g mąki tortowej extra,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka 2%,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka L,
  • szczypta soli,

ponadto:

  • jajko do posmarowania rogali,
  • mąka do podsypania,
  • cukier puder.

Przygotowanie

nadzienie:

W rondelku delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy 1 opakowanie (120 g) rozkruszonych Pierników Toruńskich, tarte orzechy i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe rozkruszone pierniki (80 g) i delikatnie mieszamy. 

ciasto:

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż masło się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.

W dużym naczyniu (np. plastikowa miska, lub w mikserze) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. 

Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm. Nakładamy masę piernikową i równomiernie ją rozprowadzamy. Kroimy, za pomocą nożyka do ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty.

Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta  ok. 10/15 cm.

Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować.

Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy.

Pierwszą przygotowaną blachę z rogalami, odstawiamy na ok. 15 min , żeby ciasto podrosło. Pozostałych już nie trzeba.

Rada: Jeśli mamy 2 blachy, to rogaliki jedne się pieką, a kolejne w tym czasie sobie  rosną.

Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Rogale pieczemy maksymalnie 15 min w 175°C.  Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy

  1. Asa_6niebo

    zaintrygowało mnie to Twoje nadzienie, chętnie spróbowałabym takiego rogalika:)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i zapraszam 🙂

      Odpowiedz
  2. Lena

    wspaniałe nadzienie:)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Anonimowy

    Byly pyszne jadlem 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Kilka osób jadło,wszystkim smakowały, wiec dziękuję, kimkolwiek jesteś 😛

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl