Risotto bardzo często przygotowuję, bo z kilku składników smaczny obiad dla całej rodziny wyczaruję. Zobacz świetny przepis na wegetariańskie Risotto. Wskażemy Ci jak przygotować danie oraz jakie przybory kuchenne do niego wykorzystać. Sprawdź!
Na początku część składników jest podsmażana, następnie bulionem podlewana i wolno podgrzewana. Potrzebna jest dobra, duża patelnia, żeby wszystko się zmieściło, a gotowanie dużo przyjemności nam sprawiło. Dlatego warto zwrócić uwagę na patelnię Woll Diamond 28 cm. Ja ją przetestowałam i właśnie na niej moje przepyszne risotto przygotowałam.
Przepis poniżej recenzji znajdziecie, więcej o patelni na str. Patelnie Tytanowe się dowiecie.
Patelnia Woll Diamond głęboka 28 cm- doskonała do przygotowania Risotto
PATELNA DIAMOND LITE firmy WOLL w mojej kuchni króluje, przyznam się szczerze, codziennie ją testuję. Żebym mogła ją polecić, to przecież muszę się sama przekonać, czy warto jej zakupu dokonać.
Model WOLL DIAMOND GŁĘBOKA o średnicy 28 cm testuję i pyszne dania dla całej rodziny na niej przygotowuję.
Jest duża, ciężka, głęboka, ale bez problemu w szufladzie jest chowana, bo jej rączka dzięki systemowi click-by-clik za jednym kliknięciem jest odpinana. Bez rączki w zmywarce też się zmieści, w lodówce pomieści, ale najważniejsza jest dla mnie możliwość w piekarniku do 250°C pieczonych dań przygotowywanie, co 100% spełnia moje wymaganie. Tak naprawdę to nawet do zmywarki wkładać nie potrzebowałam, bo na niej nic nie przypaliłam, wystarczyło, że ją opłukałam, czy papierowym ręcznikiem poprzecierałam. Czysta w kilka sekund bez kombinowania, bez długiego mycia, czy szorowania.
Na tej patelni zdrowsze potrawy przygotujemy, bo mniejsze ilości tłuszczu lub wcale użyjemy. Powłoka tak jest przygotowana, że odporna jest na przypalenie i zadrapania. Bez użycia tłuszczu też ją sprawdziłam: proziaki, drożdżowe bułeczki i naleśniki smażyłam. Dla tych, co cierpliwości nie mają, ciut dłużej HA ! HA! – potrafi się nagrzać do 300°C w zaledwie trzy minuty! – na jej rozgrzanie poczekają. 8 milimetrowe dno optymalną dystrybucję ciepła gwarantuje, a ciepło dań długo po wyłączeniu palnika utrzymuje.
Koszt patelni, czy duży! sami się przekonajcie, ale jedno pytanie sobie zadajcie, czy warto mieć coś porządnego, dobrej jakości, wielofunkcyjnego. Polecam Wam patelnię DIAMOND LITE FIRMY WOLL, bo nadaje się do smażenia, gotowania, duszenia i pieczenia. Ja na energii mniej używałam (mam kuchnię indukcyjną) moc do minimum podczas jej użycia zmniejszałam.
Szeroki asortyment i dużo cennych informacji na stronie www.patelnie-tytanowe.pl znajdziecie, i może coś dla siebie też wybierzecie.
Składniki
- 250 g ryżu arborio,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cebula czerwona,
- ½ szklanka białego wytrawnego wina,
- 500 g cukinii,
- 50 g świeżego szpinaku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub świeżego,
- 2 łyżki mascarpone,
ponadto:
- sól do smaku,
- ser parmezan,
- listki szpinaku.
Przygotowanie
Risotto przygotowałam na patelnii Woll Diamond głębokiej 28 cm z linii Diamond Lite.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. 2/3 cukinii pokroić w większą kostkę, pozostałą bardzo drobno. W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu.
Patelnię rozgrzać, wlać olej, zeszklić cebulę, dodać ryż, przesmażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając, tak, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Ryż zmieni swój kolor, zrobi się szklisty. Wlać wino, odczekać aż odparuje, następnie dodać cukinię, podsmażyć 2 min. Wlać gorący bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Kiedy bulion zostanie wchłonięty, należy stopniowo, chochelka po chochelce dolewać gorący wywar.
Dodać kurkumę oraz lubczyk. Kiedy ryż będzie al dente dołożyć pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Mascarpone wymieszać z ok. 50 ml bulionem, wlać do ryżu, doprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć wszystkie składniki. Patelnię przykryć pokrywką, wyłączyć palnik i poczekać aż ryż zmięknie, smaki się połączą.
Risotto podać z płatkami sera żółtego, dodać kilka listków szpinaku.
0 komentarzy