Słoneczna tarta ze szparagami i maleńkimi jajeczkami

4 maj, 2022 | TARTA, DANIA JARSKIE, SZPARAGI | 2 Komentarze

Lubię tarty, bo pięknie wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Naturalnie każda z nich smakuje zawsze oryginalnie. Ciasto pieprzowe, masa serowa, wyjątkowa, świeży szczypiorek też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze, całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna.
Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie. Ser żółty pięknie się zarumienił i danie w złocisty, smaczny krajobraz zamienił.

Składniki

ciasto:

  • 150 g masła roślinnego, 
  • 300 g maki krupczatki,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 jajko M,
  • mąka do podsypania,

masa:

  • 3 jajka M,
  • 270 g sera śmietankowo kanapkowego w kostce,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 50 g tartego sera żółtego np. grana padano, parmezan,
  • mielony pieprz czarny do smaku,
  • pęczek szczypiorku,

ponadto:

  • 6 jajek przepiórczych,
  • garść świeżych szparagów,
  • świeże listki mięty i bazylii,
  • świeży koperek.

Przygotowanie

Forma na tarte o średnicy ok. 25 cm, z wysokimi bokami:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy.

Rada: nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Masa:

Jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, śmietanką, miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy ser żółty, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i mieszamy (NIE dodajemy soli!).

Szparagi:

Szparagi myjemy,   suszymy papierowym ręcznikiem, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią).  Odmierzamy od str. główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).

Rada: jeśli macie grube szparagi przecinamy je po długości, na dwie równe części.

Tarta:

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy ok. 20 min.

Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min, tak, aby białko nam się ścięło. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dekorujemy bazylia, mięta i koperkiem.

2 komentarze

  1. mecooks

    Tarta idealna, pięknie się prezentuje. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam słonecznie 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl