Lubię tarty, bo pięknie wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Naturalnie każda z nich smakuje zawsze oryginalnie. Ciasto pieprzowe, masa serowa, wyjątkowa, świeży szczypiorek też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze, całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna.
Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie. Ser żółty pięknie się zarumienił i danie w złocisty, smaczny krajobraz zamienił.
Składniki
ciasto:
- 150 g masła roślinnego,
- 300 g maki krupczatki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- 1 jajko M,
- mąka do podsypania,
masa:
- 3 jajka M,
- 270 g sera śmietankowo kanapkowego w kostce,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 50 g tartego sera żółtego np. grana padano, parmezan,
- mielony pieprz czarny do smaku,
- pęczek szczypiorku,
ponadto:
- 6 jajek przepiórczych,
- garść świeżych szparagów,
- świeże listki mięty i bazylii,
- świeży koperek.
Przygotowanie
Forma na tarte o średnicy ok. 25 cm, z wysokimi bokami:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy.
Rada: nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Masa:
Jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, śmietanką, miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy ser żółty, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i mieszamy (NIE dodajemy soli!).
Szparagi:
Szparagi myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Odmierzamy od str. główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).
Rada: jeśli macie grube szparagi przecinamy je po długości, na dwie równe części.
Tarta:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy ok. 20 min.
Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min, tak, aby białko nam się ścięło. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dekorujemy bazylia, mięta i koperkiem.
Tarta idealna, pięknie się prezentuje. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam słonecznie 🙂