Smaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy. Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
ponadto:
- 1 filet z kurczaka,
- 8 – 10 małych kulek mozzarella ok. 250 g,
- 125 g pomidorów krojonych (1/2 puszki),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki groszku (może być mrożony lub konserwowy),
- oliwki zielone tyle ile lubicie,
- pieprz czarny grubo mielony,
- sól do smaku,
- świeży szczypiorek.
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).
Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy pozostałe składniki.
Filet z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie plastry. Patelnie rozgrzewamy i układamy na niej mięso, nie dodajemy żadnego tłuszczu, podgrzewamy z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem.
Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki.
Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli i całość miksujemy.
Pizzę smarujemy pastą pomidorową, układamy plasterki mozareli i kurczaka, dodajemy, groszek, oliwki i pieczemy w 220°C ok. 20 min.
Przed podaniem pizze posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Wygląda niesamowicie!!!!!
Dziękuję i zapraszam częściej 🙂
Nasze dzieciaki kochają wsuwać pizzę, dlatego zamawiamy ją z portalu szybkapizza.pl!