Fioletowe purée rozmarynowe ze szparagami na zielono owinięte szynką

26 kwi, 2019 | DANIA GŁÓWNE, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Szparagi się pojawiły, więc szybko do menu wskoczyły. Zostały pierwsze sparzone, a następnie z cebulką podsmażone. Duża ilość szczypiorku i pietruszki je otuliła, a szynka szwarcwaldzka na porcje podzieliła. Smaki pod wpływem ciepła się połączyły i z purée z fioletowych ziemniaków fajne, kolorowe danie „stworzyły”. Ziemniaki z rozmarynem się gotowały i dzięki temu nutę zioła uzyskały.

Składniki

ok. 3 porcje:

  • garść zielonych szparagów,
  • ok. 500 g fioletowych ziemniaków,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (2 plastry na 1 porcję) surowej, wędzonej na zimno  z udźców wieprzowych,
  • 3 – 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • ½ płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 50 ml mleka.

Przygotowanie

Purée:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki dodajemy do wody, delikatnie solimy, a na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy  pod przykryciem, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy i wyciągamy rozmaryn.

Rada: ziemniaków nie musimy zalewać w całości wodą, i tak się ugotują pod wpływem pary.

Masło roztapiamy na wolnym ogniu. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło i mleko (mleko w temperaturze pokojowej, można je podgrzać) i całość dalej ugniatamy, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą do smaku.

Szparagi:

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko  wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.

Szparagi (główkami do góry) wkładamy do dużego kubka lub wąskiego, wysokiego naczynia, główki mogą wystawać. Szparagi (bez główek) zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli i cukru.

Cebulki odcinamy od szczypiorku i kroimy na piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę z dodatkiem soli. Dodajemy szparagi i całość podsmażamy, szparagi powinny być al dente.  Do szparagów dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Porcje gorących szparagów z cebulką zawijamy w dwa plasterki szynki. Purée podajemy ze szparagami w szynce, dokładamy podsmażonej cebulki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl