Proziaki z koperkiem o nucie chili

6 lis, 2017 | DANIA REGIONALNE, PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Z #OlejWielkopolski wyzwania się podjęłam, i za wykonanie tradycyjnego dania w nowej odsłonie się wzięłam. Olej miał być jednym ze składników, do powstania niebanalnych smakołyków. Wybrałam olej rzepakowy, Wielkopolski  – chili – smakowy. Proziaki w moim regionie są bardzo znane i oczywiście lubiane. Ja po swojemu je przerobiłam, i smakiem się (nie tylko ja laughing) zachwyciłam. Zachowały swoje składniki podstawowe, ale dzięki koperkowi i olejowi rzepakowemu chili wyszły wyjątkowe. Żółtego koloru ciasto nabrało, a podczas  jedzenia nutę ostrości się wyczuwało. Wyszły naprawdę znakomicie, same smakowały wyśmienicie, z kefirem idealnie, a jako dodatek do sałatek genialnie. 
 Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana, bo tam gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne.

Składniki

na 12 szt.:   

  •      2 wiejskie jajka,
  •      ½ łyżeczki  cukru,
  •      1 kopiata łyżeczka koperku suszonego,
  •      3 łyżki oleju rzepakowego chili Wielkopolski,
  •      400 ml kefiru o temp pokojowej, 
  •       750 g mąki pszennej, 
  •      1 ½ łyżeczki sody, 
  •      1 ½  łyżeczki soli, 

ponadto:

  • mąka do podsypania. 

Przygotowanie

W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej chili. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). 

Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Następnie dzielimy na dwie części. Jeszcze raz, krótko zagniatamy i wałkujemy na okrąg o grubości ok. 1 cm (średnica ok. 24 cm z tej porcji).

Za pomocą nożyka do pizzy kroimy na 6 części, lub 9 jak kto woli.

Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. 

Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, zdejmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie

2 komentarze

  1. Kosze

    brawo za wykonanie 🙂

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Bardzo dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl