Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami, i tylko pozostanie, cieszyć się wakacyjnymi wspomnieniami. Słońce szybciej spać się wybiera, bo księżyc więcej godzin dla siebie zabiera. Dzieci, jeszcze beztrosko rozrabiają, ale na wieść o szkole smutniejsze miny mają. Trzeba im trochę początek szkoły osłodzić i czymś smacznym dogodzić. Na humorów poprawienie, na słodsze z nauką oswojenie, rogale swoim dzieciom przygotujcie i do szkoły, plecaka zapakujcie.
Rogale z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom w smaku genialne. Nie ma co się smucić, że wakacje uciekają, upieczcie rogale, a zobaczycie jak wasze dzieci uśmiechnięte buzie mają. Przecież jesień też jest urokliwa, zima osobliwa, wiosna kolorowa i znów wakacje będą od nowa. Kształty rogali, nie musza być jednakowe, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe.
Składniki
a ok. 36 średniej wielkości rogali:
nadzienie:
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
- 100 g orzechów laskowych tartych,
- 30 g cukru trzcinowego,
- 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie” (ok. 180 g),
ciasto:
- ok. 700 g mąki tortowej extra,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka 2%,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 3 jajka L,
- szczypta soli,
ponadto:
- jajko do posmarowania rogali,
- mąka do podsypania,
- cukier puder.
Przygotowanie
nadzienie:
W rondelku delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy 1 opakowanie (120 g) rozkruszonych Pierników Toruńskich, tarte orzechy i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe rozkruszone pierniki (80 g) i delikatnie mieszamy.
ciasto:
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż masło się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.
W dużym naczyniu (np. plastikowa miska, lub w mikserze) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli.
Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm. Nakładamy masę piernikową i równomiernie ją rozprowadzamy. Kroimy, za pomocą nożyka do ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty.
Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta ok. 10/15 cm.
Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować.
Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy.
Pierwszą przygotowaną blachę z rogalami, odstawiamy na ok. 15 min , żeby ciasto podrosło. Pozostałych już nie trzeba.
Rada: Jeśli mamy 2 blachy, to rogaliki jedne się pieką, a kolejne w tym czasie sobie rosną.
Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Rogale pieczemy maksymalnie 15 min w 175°C. Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.
zaintrygowało mnie to Twoje nadzienie, chętnie spróbowałabym takiego rogalika:)
Dziękuję i zapraszam 🙂
wspaniałe nadzienie:)
Dziękuję 🙂
Byly pyszne jadlem 🙂
Kilka osób jadło,wszystkim smakowały, wiec dziękuję, kimkolwiek jesteś 😛