Pieczone szparagi z jajkami przepiórczymi, serkiem i prażonymi pinii

11 maj, 2017 | PRZYSTAWKI, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Szparagi, jakże zdrowe, szkoda, że są sezonowe, dlatego teraz, jak najczęściej dania z ich udziałem przyrządzajcie i nimi się zajadajcie. Ja szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie podałam.

Składniki

na ok 4 porcje:

  • pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich,
  • ok. 8 jajek przepiórczych,
  • serek kanapkowy półtłusty lub chudy,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko  wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem.

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim szparagi, które polewamy niewielka ilością oleju. Posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy je w oleju i układamy je tak, aby przylegały do siebie jeden koło drugiego.

Piekarnik nastawiamy na 220°C i wkładamy blachę ze szparagami (na dolny poziom) i pieczemy ok. 6 min. Czas pieczenia powinien być uzależniony od grubości szparagów, mają być al dente.

W tym czasie prażymy orzeszki pinii na suchej patelni i przygotowujemy sobie jajka. Najlepiej, żeby jajka były rozbijane po max. 3 szt. do salaterek.

Kiedy szparagi będą  al dente wyciągamy z piekarnika i przelewamy na nie jajka. Ponownie wkładamy do piekarnika, na wyższy poziom i zapiekamy ok. 2 min, tylko tyle, żeby białka się ścięły.

Rada: jeśli lubicie ścięte żółtka, wystarczy dłużej przytrzymać szparagi w piekarniku i gotowe. 

Szparagi posypujemy igiełkami świeżego tymianku i podajemy z pinii i pokruszonym serem kanapowym.

2 komentarze

  1. ewa

    super, na śniadanie idealne

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      O tak, jak ma być na ciepło śniadanie, to jak najbardziej 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl