Pieczone ziemniaki z warzywnymi roladkami z indyka

2 paź, 2020 | INDYK, DANIA GŁÓWNE | 0 komentarzy

Młode ziemniaki w drobną kratkę ponacinałam, i w piekarniku wypiekałam. Mięso z indyka, pastą warzywną  wysmarowałam, plastry cukinii na wierzch poukładałam, w roladę zwinęłam, folią aluminiową owinęłam, do piekarnika włożyłam, po upieczeniu na porcje pokroiłam. Proste danie przygotowałam, ale w weselszej formie je podałam. Dzieci się zajadały i z ziemniaków – jeżyków się śmiały.

Składniki

na 6 porcji: 

  • 1,5 średniej wielkości młodych ziemniaków,
  • olej rzepakowy rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 6 szt. plastrów (sznycli) z fileta z piersi indyka,
  • 1 średnia cukinia,
  • Pasta warzywna z grillowaną cukinią i curry WAWRZYNIEC ,
  • Pasta warzywna z zielonym groszkiem i koperkiem WAWRZYNIEC,

ponadto:

  • pomidorki koktajlowe,
  • cebulka dymka,
  • lubczyk.

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i nacinamy na cienkie plasterki po długości i szerokości, nie przecinając do końca,(ziemniak kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy ziemniaki, które delikatnie polewamy olejem rzepakowym (wcześniej należy go wstrząsnąć, żeby zioła się w nim wymieszały), oprószamy, solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200°C na około 50 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).

W tym czasie przygotowujemy roladki.

Cukinię (młodą nie trzeba obierać ze skórki) kroimy w długie paski za pomocą nożyka do warzyw. Osuszamy papierowym ręcznikiem.

Mięso rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (najlepiej mięso włożyć między folię spożywczą) oprószamy solą, doprawiamy pieprzem. Nakładamy 1 dużą łyżkę ulubionej pasty, którą rozprowadzamy równomiernie na całym płacie. Następnie po długości układamy plasterki cukinii. (Cukinię układamy jedną koło drugiej i na długość mięsa).

Zaczynając od węższej str. zwijamy mięso na roladę. Folię aluminiową smarujemy olejem rzepakowym, przekładamy na nią roladę i zawijamy ją jak cukierek, mocniej skręcając końcówki.

Tą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami mięsa, używając obydwu past, podanych w składnikach.

Rolady wkładamy do piernika (gdzie pieką się ziemniaki) na ok. 20 min.

Ziemniaki podajemy z roladkami i ja proponuję z świezymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl