Młode ziemniaki w drobną kratkę ponacinałam, i w piekarniku wypiekałam. Mięso z indyka, pastą warzywną wysmarowałam, plastry cukinii na wierzch poukładałam, w roladę zwinęłam, folią aluminiową owinęłam, do piekarnika włożyłam, po upieczeniu na porcje pokroiłam. Proste danie przygotowałam, ale w weselszej formie je podałam. Dzieci się zajadały i z ziemniaków – jeżyków się śmiały.
Składniki
na 6 porcji:
- 1,5 średniej wielkości młodych ziemniaków,
- olej rzepakowy rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 6 szt. plastrów (sznycli) z fileta z piersi indyka,
- 1 średnia cukinia,
- Pasta warzywna z grillowaną cukinią i curry WAWRZYNIEC ,
- Pasta warzywna z zielonym groszkiem i koperkiem WAWRZYNIEC,
ponadto:
- pomidorki koktajlowe,
- cebulka dymka,
- lubczyk.
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i nacinamy na cienkie plasterki po długości i szerokości, nie przecinając do końca,(ziemniak kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy ziemniaki, które delikatnie polewamy olejem rzepakowym (wcześniej należy go wstrząsnąć, żeby zioła się w nim wymieszały), oprószamy, solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200°C na około 50 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).
W tym czasie przygotowujemy roladki.
Cukinię (młodą nie trzeba obierać ze skórki) kroimy w długie paski za pomocą nożyka do warzyw. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mięso rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (najlepiej mięso włożyć między folię spożywczą) oprószamy solą, doprawiamy pieprzem. Nakładamy 1 dużą łyżkę ulubionej pasty, którą rozprowadzamy równomiernie na całym płacie. Następnie po długości układamy plasterki cukinii. (Cukinię układamy jedną koło drugiej i na długość mięsa).
Zaczynając od węższej str. zwijamy mięso na roladę. Folię aluminiową smarujemy olejem rzepakowym, przekładamy na nią roladę i zawijamy ją jak cukierek, mocniej skręcając końcówki.
Tą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami mięsa, używając obydwu past, podanych w składnikach.
Rolady wkładamy do piernika (gdzie pieką się ziemniaki) na ok. 20 min.
Ziemniaki podajemy z roladkami i ja proponuję z świezymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi.
0 komentarzy