Świeże prawdziwki w lesie znalezione, to moje grzyby ulubione. Na różne sposoby je przygotowuję i ich smakoszy (teściów) częstuję. Cukinia to jedno z warzyw, które codziennie mogłabym zajadać i dlatego tak lubię ją do dań dodawać. Całość fajnie się skomponowała, a oliwa z oliwek smaku nadała.
Składniki
- 150 g boczku wędzonego,
- 200 g świeżych prawdziwków (i innych grzybów leśnych np. borowiki),
- 200 g kaszy gryczanej białej,
- 150 g cukinii,
- 1 cebula czosnkowa,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek świeżego koperku,
- ¼ łyżeczka przyprawy kurkumy z chili i kardamonem,
- 2-3 listki świeżego lubczyku,
- sól do smaku,
ponadto:
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie
Boczek, cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki). Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Na dużej patelni podsmażamy boczek, żeby wytopił się tłuszcz, dodajemy cebulę, delikatnie szklimy. Dokładamy grzyby i je smażymy.
Na końcu dodajemy cukinię, doprawiamy kurkumą z chili i kardamonem, solą i pieprzem.
Całość podsmażamy, mieszamy z kaszą, posiekanym lubczykiem i koperkiem.
Kaszę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.
0 komentarzy