Kasza gryczana biała na boczku z prawdziwkami i cukinią

17 wrz, 2019 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Świeże prawdziwki w lesie znalezione, to moje grzyby ulubione. Na różne sposoby je przygotowuję i ich smakoszy (teściów) częstuję. Cukinia to jedno z warzyw, które codziennie mogłabym zajadać i dlatego tak lubię ją do dań dodawać. Całość fajnie się skomponowała, a oliwa z oliwek smaku nadała.

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego,
  • 200 g świeżych prawdziwków (i innych grzybów leśnych np. borowiki),
  • 200 g kaszy gryczanej białej,
  • 150 g cukinii,
  • 1 cebula czosnkowa,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek świeżego koperku,
  • ¼ łyżeczka przyprawy kurkumy z chili i kardamonem,
  •  2-3 listki świeżego lubczyku,
  • sól do smaku,

ponadto:

  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

Boczek, cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki). Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Na dużej patelni podsmażamy boczek, żeby wytopił się tłuszcz, dodajemy cebulę, delikatnie szklimy. Dokładamy grzyby i je smażymy.

Na końcu dodajemy cukinię, doprawiamy kurkumą z chili i kardamonem, solą i pieprzem.

Całość podsmażamy, mieszamy z kaszą, posiekanym lubczykiem i koperkiem.

Kaszę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl