Sernik malinowe LOVE z musem truskawkowym, na spodzie nietypowym. Ciasteczka owsiane z prażonym sezamem i migdałami zmieszane, na nim sernik wyłożony, dobrze stężony. Truskawki z galaretką zmiksowane, lekko cukrem pudrem dosładzane, w mus delikatny zamieniony, a nim sernik otulony. Smak lata idealny, cudowny, genialny.
Składniki
na wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 cm:
spód kruchy:
- 200 g kruchych ciastek owsianych,
- 60 g tartych migdałów,
- 100 g sezamu,
- 50 g miękkiego masła,
masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego waniliowego,
- 200 g słodkiej śmietanki 30%,
- 1 małe opakowanie mix do śmietany, 13 g,
- 100 g cukru pudru + 1 łyżka,
- żelatyny na ok. 2,5 płynu,
- 250 ml wody,
- 500 g malin,
mus truskawkowy:
- 500 g truskawek,
- 1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym (na 500 ml wody),
- 1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie
spód kruchy:
Sezam i migdały prażymy na suchej patelni (każde oddzielnie). Do miksera wkładamy rozkruszone ciastka, dajemy masło, ciepłe prażone ziarna sezamu, migdały i całość miksujemy.
Rada: jeśli mamy całkowicie przestudzony sezam i migdały, to masło należy rozpuścić.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, przekładamy do lodówki.
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy 250 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy.
Rada: do sera dodajemy ciepłą żelatynę, żeby nie powstały gródki miksujemy na wysokich obrotach.
Maliny miksujemy, dodajemy do nich twaróg, cukier puder, żelatynę i miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy.
Do śmietanki dodajemy mix, 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy, następnie dodajemy do masy serowej, całość miksujemy kilka sekund. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
mus truskawkowy:
Galaretkę (WAŻNE ! – tą na 500 ml wody) rozpuszczamy tylko w 200 ml przegotowanej, gorącej wodzie, mniej, niż podane jest na opakowaniu.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem z pomocą blendera. Przelewamy do nich lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy, żeby powstała pianka. Schłodzony mus przelewamy na przestudzoną masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny 🙂
Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem.
0 komentarzy