Zaznacz stronę

Sernik malinowy na zimno z musem truskawkowym

31 lip, 2017 | SERNIK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Sernik malinowe LOVE z musem truskawkowym, na spodzie nietypowym. Ciasteczka owsiane z prażonym sezamem i migdałami zmieszane, na nim sernik wyłożony, dobrze stężony. Truskawki z galaretką zmiksowane, lekko cukrem pudrem dosładzane, w mus delikatny zamieniony, a nim sernik otulony. Smak lata idealny, cudowny, genialny.

Składniki

na wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 cm:

spód kruchy:

  • 200 g kruchych ciastek owsianych,
  • 60 g tartych migdałów,
  • 100 g sezamu,
  • 50 g miękkiego masła,

masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego waniliowego,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 małe opakowanie mix do śmietany, 13 g,
  • 100 g cukru pudru + 1 łyżka,
  • żelatyny na  ok. 2,5 płynu,
  • 250 ml wody,
  • 500 g malin,

mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym (na 500 ml wody),
  • 1 łyżka cukru pudru.

 

Przygotowanie

spód kruchy:

Sezam i migdały prażymy na suchej patelni (każde oddzielnie). Do miksera wkładamy rozkruszone ciastka, dajemy masło, ciepłe prażone ziarna sezamu, migdały i całość miksujemy.

Rada: jeśli mamy całkowicie przestudzony sezam i migdały, to masło należy rozpuścić.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, przekładamy do lodówki.
masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy 250 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy.

Rada: do sera  dodajemy ciepłą żelatynę, żeby nie powstały gródki miksujemy na wysokich obrotach.

Maliny miksujemy, dodajemy do nich twaróg, cukier puder, żelatynę  i miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy.

Do śmietanki dodajemy mix, 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy, następnie dodajemy do masy serowej, całość miksujemy  kilka sekund. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.

mus truskawkowy:

Galaretkę (WAŻNE ! – tą na 500 ml wody) rozpuszczamy tylko w 200 ml przegotowanej, gorącej wodzie, mniej, niż podane jest na opakowaniu.

Truskawki miksujemy z cukrem pudrem z pomocą blendera. Przelewamy do nich lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy, żeby powstała pianka. Schłodzony mus przelewamy na przestudzoną masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny 🙂

 Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem,  delikatnie okrawamy nożem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl