Szparagi, jakże zdrowe, szkoda, że są sezonowe, dlatego teraz, jak najczęściej dania z ich udziałem przyrządzajcie i nimi się zajadajcie. Ja szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie podałam.
Składniki
na ok 4 porcje:
- pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich,
- ok. 8 jajek przepiórczych,
- serek kanapkowy półtłusty lub chudy,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- olej rzepakowy,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim szparagi, które polewamy niewielka ilością oleju. Posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy je w oleju i układamy je tak, aby przylegały do siebie jeden koło drugiego.
Piekarnik nastawiamy na 220°C i wkładamy blachę ze szparagami (na dolny poziom) i pieczemy ok. 6 min. Czas pieczenia powinien być uzależniony od grubości szparagów, mają być al dente.
W tym czasie prażymy orzeszki pinii na suchej patelni i przygotowujemy sobie jajka. Najlepiej, żeby jajka były rozbijane po max. 3 szt. do salaterek.
Kiedy szparagi będą al dente wyciągamy z piekarnika i przelewamy na nie jajka. Ponownie wkładamy do piekarnika, na wyższy poziom i zapiekamy ok. 2 min, tylko tyle, żeby białka się ścięły.
Rada: jeśli lubicie ścięte żółtka, wystarczy dłużej przytrzymać szparagi w piekarniku i gotowe.
Szparagi posypujemy igiełkami świeżego tymianku i podajemy z pinii i pokruszonym serem kanapowym.
super, na śniadanie idealne
O tak, jak ma być na ciepło śniadanie, to jak najbardziej 🙂