Większość twierdzi, że sernik najlepiej smakuje następnego dnia, jak jest mocno schłodzony, ale czasem bywa tak, że na drugi dzień nie ma co kosztować Ale to chyba dobrze J przynajmniej wiem, że smakował J Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy mielony mak. Wystarczy zagotować w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste
Składniki
masa makowa:
200 ml mleka,
80 g mielonego maku Back Mit,
50 g białego cukru,
1 jajko,
2 łyżki kaszy manny,
100 g rodzynek jumbo (sułtańskie),
alkohol np. rum, śliwowica,
ciasto kruche:
150 g mąki,
3 żółtka,
50 g cukru pudru,
½ łyżeczki do pieczenia,
50 g zimnego masła,
2 łyżki maku mielonego Back Mit,
masa serowa,
600 g twarogu mielonego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 budyń waniliowy,
90 g cukru pudru,
2 jajka,
otarta skórka z całej cytryny,
150 g chałwy sezamowej o smaku wanilii,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie
Kilka godzin wcześniej namaczamy rodzynki w alkoholu. Ja zalałam śliwowicą, dzięki temu zyskały na mocy
Masa makowa:
Mleko podgrzewamy w rondelku, wsypujemy mak i gotujemy ciągle mieszając, aż mleko odparuje. Dodajemy cukier, kaszę, jajko i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i ponownie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.(patrz rada 1)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem, dodajemy żółtka, pokrojone drobno masło i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki. (patrz rada 2)Formę wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania pozostałych składników.
Masa serowa:
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Z lodówki wyjmujemy tortownice z ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki.
Ciasto pieczemy w sumie ok. 90 min. Pierwsze 15 min w 200°C, a kolejne min. w 170°C.
Żeby ciasto z wierzchu nam się za mocno nie spiekło, można je przykryć papierem do pieczenia.
Rada 1:
Jak szybko wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Odrywamy pas papieru, dłuższy niż szerokość tortownicy, układamy na dno, nakładamy obręcz, ściskamy ją i nożyczkami odcinamy wystający poza okrąg papier. Będzie idealnie dopasowany i nam się nie przesunie.
Rada 2
Ciasto spłaszczamy rękoma, kładziemy na foli spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem foli i delikatnie rozwałkowujemy na okrąg. Ściągamy górną folię przekładamy ciasto do tortownicy przez odwrócenie i wyrównujemy dociskając palcami. Najlepiej tą czynność wykonywać przez folię, ułatwi nam to zadanie, a ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni.
4 komentarze
Violinka
dnia 3 stycznia 2016 o godz. 12:28
Mam pytanie, gdzie dostałaś ten gotowiec , mam na myśli mak ? 🙂
Moniki Smakołyki
dnia 3 stycznia 2016 o godz. 13:04
Proszę poszukać w sklepach, np supermarketach na dziale z bakaliami. Ta firma ma gotowe już mielone migdały, orzechy, wiec zyskujemy na czasie. Pozdrawiam 🙂
Mam pytanie, gdzie dostałaś ten gotowiec , mam na myśli mak ? 🙂
Proszę poszukać w sklepach, np supermarketach na dziale z bakaliami. Ta firma ma gotowe już mielone migdały, orzechy, wiec zyskujemy na czasie. Pozdrawiam 🙂
Dzięki !! Pzdr 🙂
Proszę bardzo 🙂