Chociaż w tym roku grzybów jest mało, to na smaczny obiad uzbierać mi się udało. Po oczyszczeniu, niektórych odrzuceniu L 350 g grzybów mi zostało, i z nich danie z kuskusem perłowym „powstało”. Trochę jak risotto przygotowywałam, dzięki temu niepowtarzalny smak uzyskałam. Kuskus wyszedł bardzo grzybowy, pyszny, kremowy.
Składniki
- ok. 350 oczyszczonych grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki),
- 1 duża biała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- na czubek łyżeczki kurkumy z chili i kardamonem (Kotanyi),
- 3 duże łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka (na 1 l wody) (Winiary),
- 240 g kuskusu perłowego z warzywami (w woreczkach 3×80 g Melvit ),
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie
Oczyszczone grzyby kroimy na niewielkie kawałki, a cebulę w kostkę.
Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy.
W garnku lub czajniku zagotowujemy wodę (ok. 1,5l).
Do grzybów wlewamy 250 ml wody, dodajemy curry, kurkumę, sos sojowy, 3 łyżki bulionu warzywnego, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 5 min na wolnym ogniu.
Dodajemy kuskus (wysypujemy z woreczków), mieszamy i zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej kaszy. Dusimy ok. 20 min do momentu, aż kuskus będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy, w trakcie dolewamy gorącej wody tyle ile wchłonie kasza. Na samym końcu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku.
0 komentarzy