Kuskus perłowy w grzybami leśnymi

24 sie, 2019 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Chociaż w tym roku grzybów jest mało, to na smaczny obiad uzbierać mi się udało. Po oczyszczeniu, niektórych odrzuceniu L 350 g grzybów mi zostało, i z nich danie z kuskusem perłowym „powstało”. Trochę jak risotto przygotowywałam, dzięki temu niepowtarzalny smak uzyskałam. Kuskus wyszedł bardzo grzybowy, pyszny, kremowy.

Składniki

  • ok. 350 oczyszczonych grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki),
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • na czubek łyżeczki kurkumy z chili i kardamonem (Kotanyi),
  • 3 duże łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka (na 1 l wody) (Winiary),
  •  240 g kuskusu perłowego z warzywami (w woreczkach 3×80 g Melvit ),
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie

Oczyszczone grzyby kroimy na niewielkie kawałki,  a cebulę w kostkę.

Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy.

W garnku lub czajniku zagotowujemy wodę (ok. 1,5l).

Do grzybów wlewamy 250 ml wody, dodajemy curry, kurkumę,  sos sojowy, 3 łyżki bulionu warzywnego, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 5 min na wolnym ogniu.

Dodajemy kuskus (wysypujemy z woreczków), mieszamy i zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej kaszy. Dusimy ok. 20 min do momentu, aż kuskus będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy, w trakcie dolewamy gorącej wody tyle ile wchłonie kasza. Na samym końcu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl