Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry

28 lut, 2017 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Często w niewielkich ilościach produkty mi zostają i w różne, nietypowe dania się zmieniają. Moja kulinarna wyobraźnia czasem sama mnie zaskakuję, jak coś dziwnego, ale smacznego przygotuję. Nie szukam przepisów, bo lubię sama kombinować i dla najbliższych gotować.  Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam i złocistą skórkę uzyskałam.

Składniki

na 3 kapelusze:

  • ok. 300 g ziemniaków,
  • ok. 200 g batata (słodki ziemniak),
  • 1 mała biała cebula,
  • ok. 250 g portobello ( 3 szt.),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej,
  • 100 g cukinii,
  • sól,
  •  2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na… Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. 

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy. Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy.

Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli.

Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello.

Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim  kapelusze stroną portobello, wlewamy ok. 2-4 łyżki wody i smażymy pod przykryciem ok. 5-6 min.

Rada: wodę dodajemy tylko po to, żeby pergamin nam się nie wysuszył, a nie przyprawy przypaliły.

Grzyby przekładamy na deskę, zmieniamy pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni,  odklejamy pergamin.

Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię.

Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente.

Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą miętą 🙂

2 komentarze

  1. ewa

    jakie,to musiało być dobre 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Batat dodał fajnej słodyczy, a całość ostra dobrze doprawiona 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl