Czas w domu można smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie. Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak jest idealny.
Polecam chlebek z mąki pszennej razowej przygotować i smalczykiem z cebulką go zaczarować. Za sprawą smalczyku ciasto na chleb zyskało smak niebanalny, pyszny, niepowtarzalny. Taki chlebek jest gwarancja wysokiej jakości, smakowej doskonałości. Sam w sobie jest wyśmienity, a jak podamy ze smalczykiem z cebulką i kiszonym domowym ogórkiem, będzie znakomity.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczka cukru,
- 200 ml ciepłej wody,
- 350 g mąki pszennej razowej,
- ok. 120 g smalczyku z cebulką,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka soli (do smaku).
Przygotowanie
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 150 g mąki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.
Smalec rozpuścić, przestudzić, ma być płynny.
Do wyrośniętego zaczynu dodać smalec, sól, pieprz, pozostałą część mąki i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę, pozostawić w misce pod przykryciem na ok. 30 min. Jeszcze raz zagnieść, zagarniając brzegi do środka, uformować dowolny kształt, okrągły lub podłużny, oprószyć mąką i przełożyć na blachę od piekarnika podsypaną mąką. Ciasto na wierzchu naciąć żyletką lub ostrym nożem.
Pozostawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200°C ok. 35 min.
O matko! Jaki wspaniały chlebuś! Ze SMALCZYKIEM i cebulką, pachnący razową mąką… Zapisuję!
Dziękuję bardzo za tak miłe słowa 🙂 Zapraszam do inspiracji 🙂