Szybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa witbier, życzę więc smacznego.
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
- 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich,
- garść fasoli mamut,
- suszony czosnek świeżo mielony,
- suszona papryczka chili świeżo mielona,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1 jajko,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm.
Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem.
Pieczemy porcjami ok. 10 -15 min (do zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
0 komentarzy