Babeczki z marchewką o nucie pomarańczowej- lunch kids do szkoły

25 wrz, 2015 | BABECZKI, PRZEKĄSKA, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Marchewki, masło, mleko, to składniki na literę M, które dzieci powinny zajadać, a rodzice zdrowe z nich smakołyki do szkoły podawać. Świeżą marchew Marwit dzieciom podsuwajcie i razem z nimi na zdrowie zajadajcie! Ja jednak marchewki w soku z pomarańczy ugotowałam, które w ciasto na babeczki powkładałam.  Same marchewki są delikatnie słodkie i pomarańczowe, a babeczki są smaczne, zabawne i zdrowe.  

Składniki

marchewki:

  • 150 g surowych marchewek – świeże marwitki Marwit,
  • 50 ml wody,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego,

babeczki:

  • 150 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru trzcinowego (3 łyżki),
  • 20 g płatków jaglanych.

Przygotowanie

Marchewki

Sparzoną, osuszoną pomarańczę, ocieramy ze skórki na tarce, a sok wyciskamy do rondelka. Dolewamy wody, dodajemy cukier i masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, tylko do rozpuszczenia cukru i masła. 

Następnie dodajemy marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu, na al dente. Sok podczas gotowania powinien się zredukować (w razie potrzeby, można dolać niewielkiej ilości wody). Ważne, żeby z gotowania marchwi pozostało ok. 3 łyżek syropu, który będzie dodany do ciasta. Marchewki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Babeczki

Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło, studzimy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami jaglanymi i solą (tzw. suche składniki).

Jajka dobrze ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Wlewamy masło z mlekiem, 3 łyżki pomarańczowego syropu, który pozostał z gotowania marchwi. Stopniowo dodajemy suche składniki, ciągle miksując do uzyskania  jednolitej, gładkiej masy. Całość przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki,  a w środek każdego ciasta, pionowo wkładamy po jednej marchewce.

 Babeczki pieczemy ok. 20 min w 180°C do suchego patyczka.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl