Marchewki, masło, mleko, to składniki na literę M, które dzieci powinny zajadać, a rodzice zdrowe z nich smakołyki do szkoły podawać. Świeżą marchew Marwit dzieciom podsuwajcie i razem z nimi na zdrowie zajadajcie! Ja jednak marchewki w soku z pomarańczy ugotowałam, które w ciasto na babeczki powkładałam. Same marchewki są delikatnie słodkie i pomarańczowe, a babeczki są smaczne, zabawne i zdrowe.
Składniki
marchewki:
- 150 g surowych marchewek – świeże marwitki Marwit,
- 50 ml wody,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego,
babeczki:
- 150 ml mleka,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru trzcinowego (3 łyżki),
- 20 g płatków jaglanych.
Przygotowanie
Marchewki
Sparzoną, osuszoną pomarańczę, ocieramy ze skórki na tarce, a sok wyciskamy do rondelka. Dolewamy wody, dodajemy cukier i masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, tylko do rozpuszczenia cukru i masła.
Następnie dodajemy marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu, na al dente. Sok podczas gotowania powinien się zredukować (w razie potrzeby, można dolać niewielkiej ilości wody). Ważne, żeby z gotowania marchwi pozostało ok. 3 łyżek syropu, który będzie dodany do ciasta. Marchewki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Babeczki
Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło, studzimy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami jaglanymi i solą (tzw. suche składniki).
Jajka dobrze ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Wlewamy masło z mlekiem, 3 łyżki pomarańczowego syropu, który pozostał z gotowania marchwi. Stopniowo dodajemy suche składniki, ciągle miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Całość przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki, a w środek każdego ciasta, pionowo wkładamy po jednej marchewce.
Babeczki pieczemy ok. 20 min w 180°C do suchego patyczka.
0 komentarzy