Drożdżowy wieniec ze słodką kapustą

23 gru, 2018 | BOŻE NARODZENIE, DANIA JARSKIE, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kapusta po gołąbkach mi została, i w pierogach wylądować miała. Kiedy z cebulką ją podsmażałam, to w głowie plan już inny miałam. Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania. Porcje są już prawie podzielone, ale na mniejsze kawałki może być też pokrojone. Takie proste rozwiązanie, na kapusty wykorzystanie.

Składniki

na ok. 16 porcji:

farsz:

  • 1 mała biała kapusta ok. 1 kg,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 kopiate łyżki masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1  płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • 3-4 łyżki siekanego koperku (1 duży pęczek),

ciasto:

  • ok. 650g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 jaja,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 250 ml wody,

ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • cały kminek,
  • mąka do podsypania. 

Przygotowanie

Farsz:

Możemy wykorzystać niewykorzystaną kapustę z przygotowania gołąbków.

Kapustę kroimy na ćwiartki i sparzamy, drobno szatkujemy, nożem, albo w malakserze. Na dużej patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Kapusta powinna wymieszać się z masłem. Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy.

Kiedy kapusta zmięknie dodajemy kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec ściągamy pokrywę, dodajemy koperek i  smażymy kapustę do momentu, aż całkiem odparuje z niej woda. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 100g mąki, cukier, mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, oliwy, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto.

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 50cm/30cm. Przekładamy na niego farsz, który rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając kilka cm czystego ciasta po jednej str. dłuższego boku.

Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego, wypełnionego farszem boku. Taką roladę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec.

Co kilka centymetrów ciasto nacinamy nożem (prawie do samego końca).

Rada: ciasto po nacięciu delikatnie odchylamy na zewnątrz, tworząc przestrzeń między poszczególnymi jej częściami.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy całym kminkiem i pozostawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce.

Pieczemy w 180°C na niższym poziomie, ok. 40 min.

 

 

2 komentarze

  1. Lena

    pyszna propozycja na dodatek do barszczu 😉

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zgadza się 🙂 życzę zdrowych, spokojnych, radosnych, pełnych smaków i zapachów w gronie najbliższych ŚWIĄT

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl