Bataty, które kolorem pomarańczowym się wyróżniają i dużo słodyczy zawierają, przyprawami zostały otulone w piekarniku upieczone. Nasze polskie ziemniaki solą czosnkową i pieprzem zostały oprószone i też upieczone. Do wyboru, smaku i koloru z jogurtem naturalnym znakomicie smakowały i bardzo szybko poznikały.
Składniki
na dwie duże blachy od piekarnika:
- 3 średnie bataty,
- sól,
- mielona kurkuma,
- mielona słodka papryka,
- 2 szczypty cukru,
- 1 łyżeczka suszonego rozmaryn,
- mielona papryka wędzona,
- 4 duże ziemniaki,
- sól czosnkowa,
- pieprz czarny,
- oliwa z oliwek.
- jogurt naturalny gęsty.
Przygotowanie
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w półksiężyce.
Rozmaryn utrzeć w moździerzu na proszek. Bataty przełożyć do dużej miski skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką, cukrem oraz rozmarynem. Dokładnie obtoczyć, przełożyć na blachę skórką do dołu. Dopiero po upieczeniu oprószyć papryką wędzoną.
Na drugiej blasze ułożyć ziemniaki obtoczone w soli czosnkowej, pieprzu i oliwie.
Piec w 220°C ok. 30 min.
Rada: można przygotować tylko jeden rodzaj ziemniaków, jeśli pieką się równocześnie, należy zamienić blachy, żeby dwa rodzaje ziemniaków mogły z wierzchu się zarumienić. Ważne jest to, że bataty nieco szybciej się pieką, czas też zależy od ich grubości.
Warzywa podajemy z ulubionym jogurtem.
0 komentarzy