Batony sezamowe

4 kwi, 2016 | PRZEKĄSKA, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Słodka przekąska – batony sezamowe, są smaczne i zdrowe, bo konserwantów i barwników nie zawierają, ale za to dużo kalorii w sobie mają. Po wysiłku wskazane dla każdego, dla dziecka i dorosłego. Do szkoły, do pracy czy na wycieczki można spakować i smakiem ich się rozkoszować.

Składniki

  • 100 g sezamu Kresto,
  • 80 g płatków owsianych pełnoziarnistych,
  • 2 białka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru białego kryształ,
  •  szczypta soli.

Przygotowanie

Sezam prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Suche składniki: mąkę mieszamy z cukrem, solą, płatkami i sezamem. 

Suche składniki mieszamy z masłem za pomocą miksera.

Białka ubijamy ok. 40 sek. na najwyższych obrotach. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. 

Masę dzielimy na porcje, (ja przygotowałam 10) formułujemy z nich prostokąty o grubości ok. 1,5 cm, dł. 10 cm i szerokości 3,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175°C max 15 min.

Rada: żeby uzyskać tą samą grubość batonów, wystarczy przycisnąć je delikatnie za pomocą deski do krojenia. Można wcześniej przykryć je folią spożywczą lub papier do pieczenia, żeby nie przykleiły się do deski. Wcześniej można je jeszcze posypać sezamem.

Batony pozostawiamy do przestygnięcia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl