Często w niewielkich ilościach produkty mi zostają i w różne, nietypowe dania się zmieniają. Moja kulinarna wyobraźnia czasem sama mnie zaskakuję, jak coś dziwnego, ale smacznego przygotuję. Nie szukam przepisów, bo lubię sama kombinować i dla najbliższych gotować. Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam i złocistą skórkę uzyskałam.
Składniki
na 3 kapelusze:
- ok. 300 g ziemniaków,
- ok. 200 g batata (słodki ziemniak),
- 1 mała biała cebula,
- ok. 250 g portobello ( 3 szt.),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej,
- 100 g cukinii,
- sól,
- 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na… Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry,
- ¼ łyżeczki cukru,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy. Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy.
Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli.
Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello.
Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim kapelusze stroną portobello, wlewamy ok. 2-4 łyżki wody i smażymy pod przykryciem ok. 5-6 min.
Rada: wodę dodajemy tylko po to, żeby pergamin nam się nie wysuszył, a nie przyprawy przypaliły.
Grzyby przekładamy na deskę, zmieniamy pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni, odklejamy pergamin.
Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię.
Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente.
Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą miętą 🙂
jakie,to musiało być dobre 🙂
Batat dodał fajnej słodyczy, a całość ostra dobrze doprawiona 🙂