Płaski chlebek z pieprzem zielonym

19 wrz, 2016 | PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ten chlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy. Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna.

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 550 g mąki pszennej typ 480,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 300 ml wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 30 g pieprzu zielonego marynowanego (ok. 3 płaskie łyżki),
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • mąka do podsypania. 

Przygotowanie

Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy.

Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy, pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe). Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej mąką. Delikatnie spłaszczamy tak, aby się połączyły.Ciasto nacinamy w kilku miejscach prostopadle do linii łączenia. 

Pozostawiamy w temp. pokojowej do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Pieczemy w 185°C ok. 30 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl