Makaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek, bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie.
Składniki
na 4 porcje:
- 200 g makaronu farfalle,
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 50 g serka śmietankowego,
- ¼ świeżego brokułu,
- 50 g zielonych oliwek,
- 3 garści listków świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z ½ cytryny,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 2 łyżki sezamu czarnego,
- ziarenka kapary.
Przygotowanie
Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 10 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie.
Brokuły gotujemy na parze.
Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy.
Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości, ozdabiamy listkami bazylii.
0 komentarzy