Mini pierogi ruskie z masłem palonym

20 lis, 2019 | BOŻE NARODZENIE, DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, PIEROGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Święta powoli się zbliżają, witryny sklepowe o tym nam przypominają. Tu mikołaje, gwiazdki, lampki, bombki choinkowe, a tam słodycze, pomysły na prezenty wyjątkowe. Święta to jednak w gronie najbliższych spotkania, to czas miłości, radości i zatargów wybaczania. To czas wspólnego biesiadowania w cudownej atmosferze świątecznych dań delektowania. Kolację wigilijną w tradycji przygotowujemy, ale trochę po nowemu je zaczarowujemy. Jednym z ulubionych dań są pierogi ruskie na świeżo gotowane, czasem na patelni podsmażane, dzieci szczególnie je uwielbiają i zawsze najszybciej z talerzy znikają. Moje pierożki są mini, na raz, w smaku pycha i doprawione pieprzem kolorowym w sam raz. W cieście delikatnym, które cieniutko rozwałkowałam, farsz z ziemniaków, złocistej cebulki i sera schowałam. Ale to nie ser biały twarogowy, tylko śmietankowo kanapkowy – ser solankowy, który sprawia, że farsz jest wyjątkowy.
Dla dzieci zawsze na święta pierożki w formie mini przygotowuję, ekspresowo je na świeżo gotuję. Okraszam masłem palonym o smaku i zapachu delikatnie orzechowym, podaję i do gotowania kolejnej porcji się udaję. Pierożki te z talerzy szybko znikają bo przecież wszyscy je uwielbiają, ale szczególnie dzieci słabość do nich mają. Duże pierogi szybciej ulepimy, ale rozmiarem i tak pysznego smaku nie zmienimy, nie kształt tu decyduje, bo t ciasto w połączeniu z farszem  i masłem czaruje.

Składniki

ok. 120 sztuk mini pierożków:

farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych polskich,
  • 100 g białej cebuli,
  • 80 g masła klarowanego,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • 200 g sera śmietankowo – kanapkowego,
  • sól do smaku,

ciasto:

  • 300 g + 50 g mąki puszystej typ. 500 ,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • 200 ml gorącej przegotowanej wody,

ponadto:

  • masło,
  • sól. 

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru, dodajemy do ziemniaków.

Ziemniaki pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.  Dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser śmietankowo kanapkowy, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie ugniatamy do połączenia składników.  

Rada: ponieważ do farszu nie dodajemy sera białego tzw. twarogu, a ser solankowy śmietankowo kanapkowy, który sam w sobie jest słony, to soli do smaku dodajemy dopiero po połączeniu wszystkich składników.

Ciasto:

Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotujemy w dużej misce.

150 g maki przesiewamy do miski.

Do przegotowanej, gorącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej mieszamy do uzyskała gładkiej konsystencji. Dodajemy sól,150 g mąki i całość łączymy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 min dodając pozostałą mąkę (50 g). Ciasto powinny być miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą na minimum 15 min.

Pierogi:

Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.
Ciasto delikatnie posypujemy mąką, jeśli się przykleja do stolnicy.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia.

Pierogi polewamy palonym masłem. 

Palone masło: masło należy rozpuszczać  do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl