Ten chlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy. Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 550 g mąki pszennej typ 480,
- ½ łyżeczki cukru,
- 300 ml wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 30 g pieprzu zielonego marynowanego (ok. 3 płaskie łyżki),
- 1 garść świeżej bazylii,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy.
Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy, pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe). Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej mąką. Delikatnie spłaszczamy tak, aby się połączyły.Ciasto nacinamy w kilku miejscach prostopadle do linii łączenia.
Pozostawiamy w temp. pokojowej do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Pieczemy w 185°C ok. 30 min.
0 komentarzy