Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką

17 lip, 2016 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch  roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować. 

Składniki

na 10 szt.:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ok. 25 szt.  całych zielonych oliwek bez pestek,
  • 100 g świeżych kurek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  •  suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 małe jajko,
  • 2 łyżki drobno startego sera bursztyn.

Przygotowanie

Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania), pozostawiamy do przestygnięcia.

Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili.

Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto z lodówki.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy.

(patrz na zdjęcia)

Podsmażone kurki nakładamy porcjami na podzielone ciasto. Zwijamy w ruloniki zaczynając od rogu, po przekątnej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem.

Pieczemy  ok. 15 min w 180°C, na złoty kolor.

Rada: ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka.

Ciasto bardzo luźno zwijamy, inna propozycja to złożenie ciasta w trójkąt. 

2 komentarze

  1. Cytrynka

    Uwielbiam kurki 😀 kurki i szparagi o tej porze roku to moje top:)

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Oprócz pieczarek, które można jeść cały rok, kurki u mnie są tak samo na pierwszym miejscu jako grzyby sezonowe.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl