Białe warzywa w podsmażone, wodą zalane, do miękkości ugotowane, zostały doprawione i dzięki curry w żółty krem zmienione. Polskie warzywa (ziemniak, pietruszka korzeń, cebula biała) które na co dzień w kuchni wykorzystujemy, w formie oryginalnej w smaku sobie teraz zjemy.
Składniki
- 800 g pietruszki korzeń (600 g po obraniu),
- 2 duże cebule białe,
- 500 g ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczki soli – do smaku,
- 2 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 1 l wody,
ponadto:
- czarnuszka.
Przygotowanie
Obrane i umyte warzywa kroimy na niewielkie kawałki, mogą być w kostkę, plasterki.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, najpierw podsmażamy pietruszkę i cebulę, dodajemy sól, curry i ziemniaki, przesmażamy. Cały czas mieszamy. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy ciście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu do miękkość
Wyciągamy liście, miksujemy z pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem i chili na ostro.
Rada: zupę można dodatkowo przetrzeć przez gęste sito, będzie idealnie kremowa.
Jeśli lubicie rzadszą zupę wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody i jeszcze raz zmiksować. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.
0 komentarzy