Zupa krem z białych warzyw, na żółto

26 paź, 2020 | ZUPY, DANIA JARSKIE | 0 komentarzy

Białe warzywa w podsmażone, wodą zalane, do miękkości ugotowane, zostały doprawione i dzięki curry w żółty krem zmienione. Polskie warzywa (ziemniak, pietruszka korzeń, cebula biała) które na co dzień w kuchni wykorzystujemy, w formie oryginalnej w smaku sobie teraz zjemy.

Składniki

  • 800 g pietruszki korzeń (600 g po obraniu),
  • 2 duże cebule białe,
  • 500 g ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczki soli – do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 l wody,

ponadto:

  • czarnuszka.

Przygotowanie

Obrane i umyte warzywa kroimy na niewielkie kawałki, mogą być w kostkę, plasterki.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, najpierw podsmażamy pietruszkę i cebulę, dodajemy sól, curry i ziemniaki, przesmażamy. Cały czas mieszamy. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy ciście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu do miękkość

Wyciągamy liście, miksujemy z pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem i chili na ostro.

Rada: zupę można dodatkowo przetrzeć przez gęste sito, będzie idealnie kremowa.

Jeśli lubicie rzadszą zupę wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody i jeszcze raz zmiksować. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl