Zapiekane bataty z boczkiem

11 cze, 2016 | DANIA GŁÓWNE, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Starte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe.

Składniki

  • 450 g batatów (ok. 2 szt.),
  • 1 biała cebula,
  • 300 g surowego boczku,
  • szczypta cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy smakowy – papryka ostra, pomidory i bazylia,
  • pęczek szczypiorku,
  • świeżo mielona papryka chili do smaku.
  • serek kremowy o smaku – pomidory i bazylia.

Przygotowanie

Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota. 

Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym na plastry, doprawiamy pieprzem, chili i przykrywamy masą z batatów. Wierzch smarujemy olejem i nakłuwamy widelcem. 

Całość pieczemy ok. 70 min w 180°C .

Bataty z boczkiem najlepiej smakują w połączeniu z smakowym, serkiem kremowym.

2 komentarze

  1. Unknown

    I te talerze!!! Piękne!

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Pierwsze jemy oczami, więc taki talerz z pewnością sprawi, że danie lepiej będzie się prezentowało nie zapominając o jego smaku.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl