Karkówkę upiekłam w całości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała i naprawdę świetnie smakowała.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy 25 cm:
- 1 kg surowych ziemniaków,
- 1 biała cebula,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego,
- 1 – 2 łyżki soli,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 kopiasta łyżka suszonego koperku,
- ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej,
- ¼ łyżeczki kurkumy,
- 200 g jak najmniejszych pieczarek,
- 400 g pieczonej karkówki,
ponadto:
- bułka tarta do podsypania,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera (można przełożyć je na gęste sito, żeby delikatnie odsączyć z nadmiaru wody, z powrotem dodajemy osadzoną skrobię).
Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką, pieprzem i bułką tartą. Wszystkie te składniki dodajemy do ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy.
Karkówkę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i suszymy.
Formę na tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, dodajemy część karkówki, przykrywamy masą ziemniaczaną, ponownie dodajemy karkówki, a na wierzch układamy pieczarki, które delikatnie wciskamy.
Tak przygotowaną babkę pieczemy ok. 90 min w 180°C.
Rada: pieczarki przed dodaniem do masy ziemniaczanej można skropić olejem, ładnie się przypieką.
Fajnie wygląda, tak rustykalnie. I na pewno jest pyszna 🙂
🙂 dziekuję