Starte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe.
Składniki
- 450 g batatów (ok. 2 szt.),
- 1 biała cebula,
- 300 g surowego boczku,
- szczypta cukru brązowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy smakowy – papryka ostra, pomidory i bazylia,
- pęczek szczypiorku,
- świeżo mielona papryka chili do smaku.
- serek kremowy o smaku – pomidory i bazylia.
Przygotowanie
Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota.
Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym na plastry, doprawiamy pieprzem, chili i przykrywamy masą z batatów. Wierzch smarujemy olejem i nakłuwamy widelcem.
Całość pieczemy ok. 70 min w 180°C .
Bataty z boczkiem najlepiej smakują w połączeniu z smakowym, serkiem kremowym.
I te talerze!!! Piękne!
Pierwsze jemy oczami, więc taki talerz z pewnością sprawi, że danie lepiej będzie się prezentowało nie zapominając o jego smaku.