Danie to jest odpowiednikiem hasła – „ZDROWIE NA TALERZU”. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno, miękka kasza, soczysty łosoś kontrastuje z chrupiącymi kiełkami i chipsami z jarmużu.
Składniki
2 porcje:
- 3 garście jarmużu,
- 100 g kaszy gryczanej palonej,
- 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
- 100 g brązowych pieczarek,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 100 g polędwicy z łososia,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika.
Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min, w rozgrzanym piekarniku do 140°C.
Rada: jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby idealne chrupiące wyszły chipsy.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy kiełki i pieczarki, całość podsmażamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając o tym że łosoś jest słony i podgrzewamy tylko do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy, a w środku pozostanie soczysta.
Na talerzu układamy chipsy z jarmużu, dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dokładamy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości nie tylko koloru, ale i soczystego smaku.
0 komentarzy