Cudowne, pachnące chałki wielkanocne, zawsze na święta u mnie królują i swoim delikatnym smakiem czarują. W tym roku nadałam im smaku niebiańskiego, czyli różanego. W cieście drobne kawałki płatków róży schowałam i następnie dwie chałki pozaplatałam. Ciasto zyskało smaku niebanalnego, delikatnie różanego. Konfitura Różana to delikatne płatki róży z cukrem ucierane, skropione tylko sokiem z cytryny, w słoiczku schowana. Chociaż nie wiele jej dodałam to smak i aromat róży uzyskałam.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 75 g cukru trzcinowego,
- 150 g ciepłego mleka,
- 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 1 płaska łyżeczka soli,
ponadto:
- płatki róży — konfitura,
- mleko do posmarowania ciasta,
- cukier puder do posypania chałki.
Przygotowanie
Masło i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier, jajko, żółtka i za pomocą miksera połączyć wszystkie składniki. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą na ok. 1 godziny.
Ciasto przekroić na 2 części.
Następnie każdą podzielić na 3 lub 4 części, uformować wałki, rozwałkować je na płasko, na środek każdej (po długości) nałożyć niewielką ilość konfitury – płatków róży, boki ciasta połączyć. Przygotować 2 chałki, zapleść warkocz z 3 lub 4 części, kto jak potrafi.
Chałki przełożyć na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piec w 185°C ok. 30 min.
Ależ tu pachnie! Cudowne połączenie – drożdżowe ciasto i róża 🙂 Najlepsze życzenia świąteczne, jestem pewna, że u Ciebie będzie pysznie!
Dziękuję świątecznie :* również życzę wszystkiego co najlepsze, w szczególności zdrowia :* pozdrawiam 🙂